Świąteczny klimat :)

Święta Wielkiej Nocy już tuż tuż ;)

Między myciem okien, odkurzaniem i tworzeniem świątecznego klimatu, każda szanująca się gospodyni myśli co postawić na stole wielkanocnym. Dziś śpieszę z przepisem na obiad świąteczny :) Pieczona pierś z indyka świetnie się sprawdzi jako danie główne. Przepis jest bajecznie prosty w przygotowaniu, a efekt jest zaskakujący ;)

20150324_124915

Pieczona pierś z indyka:

- 1 duża pierś z indyka (ok. 1kg)

- 6 łyżek oleju

- 1 opakowanie przyprawy „Marynata staropolska” firmy Kamis

- 1 główka czosnku

Zawartość opakowania mieszamy z olejem i w tej mieszance marynujemy pierś z indyka. Najlepiej mięso marynować przez całą noc, jeśli nie mamy tyle czasu, zostawiamy mięso przynajmniej 1 godzinę w marynacie. Gdy mięso mamy zamarynowane, wkładamy je do naczynia żaroodpornego razem z przekrojoną na pół główką czosnku.

Gotowe mięso pieczemy przez 80 minut ( 60 minut w temp. 180°C pod przykryciem, kolejne 20 minut w temp. 200°C bez przykrycia). Po tym czasie zostawiamy mięso, żeby „odpoczęło” na około 5 minut. Podajemy na ciepło z ziemniakami i surówką. A po ostygnięciu można podawać jako wędlina do kanapek.

Smacznego!!!