Elegancki łosoś

 

Zaczyna się zwiększony sezon na komunie, wesela, chrzciny. A tam często mamy okazję smakować różnych potraw i przystawek, a nie zawsze jest jeszcze miejsce, żeby zmieścić choć jeden kęs. Taką sytuację miałam ostatnio, wracając z rodzinnej imprezy, zaintrygowała mnie jest z przekąsek. Uśmiechnęłam się do pomysłodawczyni o przepis i oto dzielę się nim z Wami. Przystawka jest elegancka i smakowita, przypadnie do gusty nawet tym, którzy za łososiem nie przepadają ;)

20150419_133505

Babeczki z wędzonego łososia (12 sztuk):

- 290-300 g wędzonego łososia

- 400-500 g serka kremowego (ja wymieszałam śmietankowy/naturalny z ziołowym w proporcji 1:1)

- 2 jajka ugotowane na twardo

- 12 plasterków żółtego sera

- pieprz

-do dekoracji: koperek ( ja użyłam rzeżuchy)

- opcjonalnie 1 łyżka żelatyny

-dodatkowo: foremki do babeczek

Przygotowanie:

Foremki wykładamy folią spożywczą, a następnie wypełniamy szczelnie spód i brzegi plasterkiem wędzonego łososia. Z plasterków żółtego sera wycinamy kółka odpowiadające wielkością górnej krawędzi foremki babeczki, a pozostałości plasterków kroimy w kostkę. W dalszej kolejności przygotowujemy farsz. Do miski wkładamy serek, pokrojone w kostkę jajka oraz pokrojony w kostkę żółty ser. Doprawiamy farsz pieprzem, nie solimy farszu, ponieważ łosoś wędzony jest już słony. Jeżeli serek, którego używamy do farszu jest dość rzadki, można rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody. Gdy żelatyna trochę przestygnie, dodajemy do farszu. Jeśli zaś serek jest zbity w swojej konsystencji, nie wymaga dodawania żelatyny.

Gotowy farsz dokładnie przekładamy do foremek, a na wierzchu układamy plasterek żółtego serka, który wcześniej wycinaliśmy. Gotowe babeczki przechowujemy w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Przy podaniu, dekorujemy babeczki koperkiem (lub rzeżuchą) i podajemy z sosem chrzanowym, czosnkowym lub musztardowym.

Smacznego!!!