Współpraca kurczaka i świni :)

Okres grillowy w pełni (raczej już na finiszu), więc czas wrzucić coś na ruszt ;)

20150712_131136

Dzisiejsze danie można przygotować zarówno na żywym ogniu, jak i w piekarniku :)

Składniki:

- 2 podwójne piersi z kurczaka

- 0,5 kg boczku pokrojonego w cienkie plasterki

- kilka gałązek rozmarynu

- pęczek szałwii

- olej

- sól, pieprz, słodka papryka

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w mniejsze kawałki o długości 5-7 cm. Kurczaka marynujemy (najlepiej całą noc) w mieszance soli, pieprzu i słodkiej papryki, oleju i drobno pokrojonym rozmarynie.

Gdy kurczak jest już odpowiednio przyprawiony, zabieramy się za dokończenie dania. Rozkładamy plasterki boczku, na nim kładziemy listek szałwii oraz kawałek kurczaka. Zawijamy kurczaka w zgrabną roladkę i odkładamy na blachę do pieczenia, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy cienką warstwą oleju.

Gotowe zawijańce pieczemy w temp. 180°C przez 20-30 minut. Gotowe danie podajemy np. z ziemniakami i surówką.

Zawijańce można podać jako danie obiadowe lub jako przekąskę na imprezie z sosem miodowo-musztardowym.

Smacznego!!!