Jesienny deser z letnim akcentem

Dawno, dawno temu… było ostatni wpis, ale naprawiam ten wielki błąd i przybywam z nowym przepisem :)

Moja wena twórcza robi mi psikusa i raz się pojawia, a innym razem jej nie ma :P Korzystam więc z okazji i dziś mam dla Was przepis z pyszną jesienną gruszką podana z sosem wanilinowym oraz lodami czekoladowymi ♥♥♥ zapraszam :)

20150927_155549

Składniki:

4 gruszki

2 szkl. wody

4 łyżki cukru

odrobinę kwasku cytrynowego

Sos:

1 szkl.mleka

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

3 łyżeczki cukru

1 żółtko

Przygotowanie:

Gruszki obieramy, drylujemy środki, ale pozostawiamy owoce w całości. Następnie z pozostałych składników przygotowujemy syrop i wkładamy do niego gruszki. Gotujemy je tak długo, aby były szkliste. Jeśli mamy trudności z wydrylowaniem, możemy ugotować je w całości, a po ugotowaniu kroimy je na pół i dopiero wtedy wycinamy z nich gniazda nasienne.

Do garnka wlewamy mleko, dosypujemy cukier oraz cukier waniliowy, chwilę gotujemy, następnie dorzucamy żółtko oraz delikatnie dosypujemy mąkę ziemniaczaną. Gotujemy do momentu, aż powstanie nam jednolity, kremowy sos.

Gruszkę możemy podać w całości, polać sosem oraz posypać tartą czekoladą. Ja przekroiłam gruszkę na pół, a następnie połówkę nacięłam w kilku miejscach, tworząc wachlarz. Talerz delikatnie ozdobiłam sosem oraz dołożyłam kulkę lodów czekoladowych.

Mam nadzieję, że będzie smakowało :)