Awokado wita wiosnę

Choć pogoda za Naszymi oknami płata jeszcze figle, ale wszyscy już czujemy jak blisko jest już wiosna. A dla mnie wiosna kojarzy się z przyjemnym ciepłem na policzku, wolnością od ciężkich kurtek i płaszczy, a przede wszystkim z soczystymi kolorami :)

Dlatego dzisiejsze propozycje zawierają przewodni kolor wiosenny czyli zieleń, której jakże dumnym przedstawicielem jest awokado :) Jedna wersja jest lekka i świeża, druga bardziej konkretna i wyrazista, więc każdy znajdzie coś dla siebie ;)

nfd

 

PASTA Z AWOKADO I PAPRYKI

Składniki:

jedno dojrzałe awokado

ćwierć surowej papryki

ćwierć czerwonej cebuli

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

1/2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki

Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę bądź przesiekany ucieramy na desce nożem na gładką pastę. Awokado obieramy ze skórki, usuwamy pestkę, a miąższ (w zależności o konsystencji jaką chcemy uzyskać) kroimy w kostkę lub rozgniatamy widelcem. Na koniec wszystkie składniki przekładamy do jednej miseczki, dodajemy przyprawy oraz sok z cytryny i gotowe :)

IMG_20161202_194551

 

PASTA Z AWOKADO I WĘDZONEJ MAKRELI

Składniki:

jedno dojrzałe awokado

pół małej wędzonej makreli

jedno bądź dwa jajka ugotowane na twardo,

sól, pieprz

Jajko kroimy w kostkę, makrelę dokładnie obieramy i wyciągamy wszystkie ości, następnie możemy ją delikatnie przesiekać, dzięki czemu upewnimy się, że nie mamy już ości. Z awokado postępujemy jak w przepisie powyżej. Gotowe składniki przekładamy do miseczki i doprawiamy.

A jakie potrawy kojarzą się Wam z wiosną? Czy jest jakieś danie, które smakuje Wam tylko o tej porze roku? Dajcie znać w komentarzach ;)